23 травня 2023 року відбулася гостьова лекція на тему: “Перекладацька діяльність Василя Стуса” для здобувачів 2 року навчання спеціальності “Германська філологія та перекладознаство: англійська мова та друга іноземна мова” Хмельницького національного університету. Модератор лекції Наталія Глушковецька, старший викладач кафедри іноземних мов факультету іноземної філології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Студентів ознайомили з творчою робітнею дисидентів, з роллю та особливостями перекладацької діяльність шестидесятників та Василя Стуса, життєвими віхами митця. Наталія Анатоліївна розповіла про відомі переклади митця з німецької, іспанської, італійської, польської, російської, білоруської, словацької, французької, чеської, єврейської та англійської мов. Частина лекції була присвячена епістолярним діалогам Василя Стуса та відомих українських перекладачів Григорія Кочура і Миколи Лукаша щодо вдосконалення перекладів Й. В. Гете та Р. М. Рільке В. Стуса.

Лекція відбулася в творчій та дружній атмосфері з використанням відеоматеріалів українського художнього повнометражного фільму “Заборонений”. Викладений матеріал викликав зацікавленість у студентів, які відчули, що переклад для українських культурників був не просто професійною справою, а своєрідним викликом тоталітарній системі й можливістю заявити про свою громадянську позицію, донести світові те, про що тут заборонялося писати.

Гостьова лекція на тему: “Перекладацька діяльність Василя Стуса”